Kletsmaaiersavond 2019 Vrijdag + Zaterdag

Sauwelen weer een daverend succes: voor de echte klets moet je in Klaiendam zijn!

In het bruisende carnavalshart van de gemeente Altena, was het weer twee avonden volop genieten van kletspraat in het altijd gezellige hospaleis de Koppelpaarden. De zaal zat goed vol, met veel Klaiendammers, jeugdsauwelaar Jelte en een complete Raad van Elf. Het was er zo vol dat presentator Simon niet eens meer een stoel had om te zitten.

De avond begon als vanouds met de opwarm act door Helma en Jan. Normaal gesproken volledig in handen van het creatief brein van ’T takkewijf. Maar dit keer had Jan het voortouw genomen en de volledige visagie, choreografie en tekst samengesteld. Met als resultaat een prachtige acrobatische ballet uitvoering. De souplesse spatte er vanaf. Er werd menig traantje weggepinkt in de zaal, of dat nu van ontroering was of van het lachen dat laten we maar in het midden.

Dit jaar waren er maar liefst 5 sauwelacts van oude rotten in het vak, maar ook door nieuwkomers. Dat het sauwelen in Klaiendam leeft in alle generaties is mooi om te zien en daarmee zal deze traditie zeker worden voortgezet. Het beloofde een prachtige avond te worden met een klets van hoog niveau: het Cameretten festival is er niets bij.

Voor de tweede keer deed het duo Angela van de Ven & Sylvia Heijmans mee, dit keer in hun creatie als de zussen ‘Bep en Lies’. Twee dames die al backpackend alles van de wereld willen zien. Alleen voor Bep ligt de grens toch wel bij de grensborden van Dussen. Zij heeft namelijk grensangst, maar na 48 jaar thuis gewoond te hebben moesten de dames toch echt het nest verlaten. Lies is helemaal klaar voor de wijde wereld en wil op avontuur. Volgens Bep is alles toch in Dussen te zien, daar gebeuren genoeg wonderen. Nee Bep gaat echt niet mee, zelfs niet naar de Efteling om daar in een vluchtelingenboot te moeten varen door een kalifaat. Bep is zo bang, als ze al voorbij het Turks restaurant in Dussen lopen pakt ze al een malariapil. Geen cruise voor Bep, wat is er nu mis met het pontje van Dussen? Daar krijgt Lies maar het heen en weer van. Eén keer is het Lies gelukt om haar zus buiten Dussen te krijgen; toen de plaatsnaambordjes in de gemeente Altena waren weggehaald. Maar Lies is vastberaden en gaat naar Brazilië!

Van het inmiddels roemrijke Klaiendamse sauwelgeslacht kwam CJ van Biesen het podium op in haar creatie van ‘Claor hoe komder erop’. Claor deed verslag van haar ervaringen tijdens haar opleiding tot seksuologe bij Goedele Liekens in België. Hoewel nog niet afgestudeerd, gaf ze toch al wel telefonische consulten. Zo ook aan Jody van de Koppelpaarden, die vroeg aan Claor: als ik mijn vriendin ontmaagd, kan ze dan nog wel eten? Domme vragen zijn er niet vertelde Goedele tegen Claor. Nou dan ben je zeker nog nooit in Dussen geweest. Helemaal geslaagd voor haar opleiding is Claor nog niet, ze zoekt nog iemand voor haar praktijkexamen. Uiteindelijk kwam ze uit bij Urjaan omdat haar eigen man niet mee wilde en een boer wil altijd wel. Onderweg kwam ze ’T takkewijf tegen en Claor zei; kijk dit is nou mijn tweede man. ’T takkewijf keek Urjaan eens aan en zei; tja dat was ook niet mijn eerste keuze geweest. Claor eindigde nog met een wijs advies: het snelste dat je kan gaan is maximaal 68, want bij 69 ga je over de kop!

De tweede telg van het prinselijke sauwelgeslacht, Djezz van Biesen kwam in zijn creatie als kapper ‘André Lon’ omdat ik het waard ben. En of hij het waard was! Als nieuwkomer vanuit de jeugdsauwel wist hij een volwassen prestatie neer te zetten. André deed verslag van wat hij meemaakte als kapper in zijn salon in Waalwijk. Hij heeft de kleinste zaak ter wereld, zelfs de shoarmazaak naast hem heeft een grotere kapsalon. Hij was als kapper geboren, aangezien zijn moeder bij de geboorte al ingeknipt moest worden. ‘Door André geknipt en geschoren; ge valt op als nooit tevoren’. De rode Kees weet hier alles van. Onlangs was er ook nog ingebroken bij André thuis door een schele inbreker, hij waarschuwde dan ook: als deze man voor uw huis staat, waarschuw dan de buren. De inbreker had alle bankpasjes en creditcards meegenomen, maar toch hebben ze geen aangifte gedaan. De inbreker maakte namelijk minder op dan zijn moeder. Tot slot een advies aan iedereen met relatieproblemen: bij de kapper is een scheiding het goedkoopste!

Dit jaar was Margret van der Stelt ook weer terug als ‘Trien: Hoe komder vanaaf’. Trien vertelde waar je allemaal aan vast kan zitten. Zo zit ze graag vast aan haar eigen vent. Ze is blij dat hij niet klust en niets kan. Ze hoeft geen BH van Marlies Dekkers te kopen; want een gewone krijgt hij niet eens open. Waar Trien niet graag aan vastzit is hondenstront. Wereldwijd zo’n 126 miljoen kilo poep en veel ligt in Klaiendam, dat is geen kattenpis aldus Trien. Maar Trien is een nieuwe politieke partij gestart: POEP (Partij der Opheffing en Eliminatie van Poep). Ze heeft allerlei oplossingen voor het probleem hondenpoep. De varkenspoel voor honden aan de Binnen is dat zeker niet. Nee, de oplossing zit hem in vlaggetjes met een barcode, zodat je weet welke drol van jouw hond is. En het zelf oprapen van de hondendrol is volgens Trien nog goed voor je ook; je krijgt er lekkere warme handen van en je hoeft ook niet op yoga om te bukken. Het laatste advies van Trien luidt: Wil je met carnaval alleen vastzitten aan lol? Trap dan niet in een drol!

Ook Adriaan van de Water als Urjaan ontbrak niet in het rijtje van deze kletstoppers. Dit keer bleef de vieze overall gelukkig in de stal hangen en kwam hij keurig in het pak als ‘Urjaan de verslaggever van de Kasteelbode’. Onder begeleiding van blaaskapel de zwakke blaas, werd Urjaan al verslaggevend op het podium ontvangen. Urjaan brengt ons het lokale nieuws uit Klaiendam. Zo zijn afgelopen nacht nog alle accordeons van Piet Weterings gestolen, mensen die tips hebben n.a.v. deze brutale roof worden dringend verzocht hun mond te houden. Naast het lokale nieuws vertelde Urjaan tussendoor ook nog over zijn Ina. Dat hij wel eens doktertje met haar speelde: hij zat toen 2 uur en 55 minuten in de wachtkamer en er waren nog drie wachtenden voor hem ook. Urjaan eindigde met een live NOS nieuwsuitzending. Met zijn zenuwen nauwelijks in bedwang hield hij zich toch staande en bracht ons het allerlaatste nieuws. Van de mislukte coupe van Patty tot aan het nieuwe nummer van Bart van de Stelt, zo ging tegen het eind bijna heel Klaiendam nog over de tong.

Het waren twee avonden om van te genieten met sauwelaars op topniveau. Uiteindelijk was het Adriaan van de Water die de felbegeerde Andre Schelle bokaal in de wacht sleepte en zich dit jaar ‘super kletsmaaier’ van Klaiendam mag noemen. Dit voorproefje van carnaval belooft heel wat voor het komende Klaiendamse feest der zotten, hopelijk zitten we aan dit succes nog jaren vast! Alaaf!