11-11-bal 2019

Carnaval leeft! Ik denk dat ik nu wel een redelijk goed standpunt heb. De jeugd heeft zich na jaren meegelopen te hebben met de zogenaamde ‘Oude Garde’ eindelijk ontwikkeld en is sinds vorig jaar eindelijk zelf op de voorgrond gaan staan. Deze ontwikkeling brengt veel in onze kleine gemeenschap teweeg. Misschien bewust, maar meer waarschijnlijk onbewust heeft onze jonge garde het slapende feestje Carnaval door de jaren opgeschut en kijk wat voor goeds deze verjonging ons en dit prachtfeest brengt. Dat de raad na 11 jaren eindelijk ook weer een Raad van 11 genoemd mag worden, nog wel het minst positieve nieuws is, had nooit iemand kunnen denken! Want ook al is dat natuurlijk geweldig en een statement van jewelste, als Carnaval-lievend (jeugdig) persoon ben ik veel trotser op de mensen die we met onze daden op de been krijgen. Delegaties uit alle uithoeken van de nieuwe Gemeente Altena weten weer waar het echte Carnaval te vieren is, en waar het feestje écht is, namelijk hier, in ons mooie Klaiendam.

Zo, mijn statement en de mooie woorden zijn ook weer gedaan! En zoals ik net al vermeldde ben ik een Carnaval-lievend persoon. En voor de échte Carnavalsvierders onder ons begint ons feest al op de ellufde van de ellufde, of terwijl de tiende van de ellufde. Snapt u het nog? Ik wel want ik schrijf het…

De avond was mooi, en zoals Arie Ribbens ooit mooi gezongen heeft, ook lang. Ondertussen zag ik mijn voorspelling van vorig jaar uitkomen, (lees elluf- elluf bal van 2018), we stonden namelijk als Klaitrappers trots met zijn 11e naast elkaar. Een prachtig moment voor iedere feestliefhebber! Ondanks dat niemand meer vol verwachting af stond te wachten wie de nieuw prins zou worden, namelijk Prins Bies dun Eerste van Klaiendam, waren de spanningen hoog voor de nieuwe Carnavalskraker van het jaar 2019! Want onze Dorstlustige Hoogheid Bies mag dan wel vieren dat hij dit jaar 11 jaar de Baron van de Laat Thuiskomers mag zijn, dat viel deze avond geheel in het teniet van de nieuwe Kaskraker, Tap voor Tap. Luistert u het maar eens gerust na op You-Tube want als zelfs veelbekroonde radiozender 3FM erover spreekt, kan onze Prins wel eens een paar dagen deze Carnaval ‘kwijt zijn’ wanneer hij aan het optreden is door het ganse Brabantse land!

Tijdens het schrijven en tellen merk ik ineens dat ik bijna aan mijn woorden limiet zit, en daar helpt deze zin nou ook niet bepaald aan mee. Even nog inhoudelijk over het Elluf-Elluf bal dan want die titel staat uit eindelijk wel bovenaan dit stukje. Het was een grandioze avond vol plezier en gezelligheid waarbij de eerste Tonpraters al zijn gepresenteerd en C.G. ut Gajes een belofte gedaan heeft dit jaar voor de 3e keer te winnen. Ik zou nog graag veel meer vertellen maar de pagina is niet langer. Had je meer willen weten over het elluf-elluf bal? Had je er lekker bij moeten zijn! Tot volgend jaar en Alaaf!

Yari Boogaarts