Jeugdkletsmaaiers 2019

Het was een gure vooravond op 10 februari. Een 4 tal schattige Dussense kinderen deden geen oog dicht in hun, met een elektrische dekentje, voorverwarmd bed.

Ik zou dolgraag zo willen beginnen maar helaas krijg ik mijzelf niet eens wijsgemaakt dat het zo heeft kunnen lopen. Want zo guur was de avond van 9 februari helemaal niet. En die 4 Dussense kinderen mogen er dan wel schattig uitzien, ik heb met de voorbereidingen hier naartoe hoogstpersoonlijk iets anders meegemaakt! En laat al helemaal staan dat ze geen oog hebben dichtgedaan. Want deze stoere binken zijn geen kinderen, het zijn helden! Stuk voor stuk kanjers dat ze op het podium in de ton durven te staan!

Maar dan, 10 februari viel en langzaam kwamen de belangrijkste mensen achter de schermen de Koppelpaarden al binnen. Denk natuurlijk aan onze beeld- tovenaar Ralf Meinster en vergeet de streler van je oorschelp, Dani den Dekker niet! Ook het personeel van Bjorn van de Koppel stonden hun mannetje als ondersteunende powermensen achter de schermen. Wanneer de voorbereidingen op locatie in volle gang waren kwamen ook de eerste kletsers door de deurpost heenstappen. De gespannen hoofdjes waren eerder dan de doorgewinterde maar na enig soundchecken en een lekkere bord friet en snacks was er niets meer van de kriebels te merken. De dames van de presentatie, beide oud jeugdkletsers Marit van de Ven en C.J. van Biesen, waren boven de kleine- grote helden aan het interviewen terwijl beneden de zaal al langzaam vol begon te druppelen met pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s maar ook buren, ooms, tantes, vriendjes, vriendinnetjes en andere geïnteresseerde… (Even een slokje want dat was een mond vol) Van heinde en verre kwamen ze hier naar dit evenement om deze nog groeiende sterren in het begin van hun carrière te bewonderen. En nu hoor ik u denken, vertel toch eens door, ga naar het stukje van de kinderen! En daar heeft u volkomen gelijk in maar ik vind niet dat er zo oppervlakkig naar dit evenement gekeken moet worden. Ik ben veel bij dit feest betrokken en ik weet dat de Jeugd Klets één van de kwalitatief hoogste dagen zijn die wij in ons prachtige dorpje hebben! En daarom gebruik ik mijn handelsmerk zoals ik die ook in andere stukjes in deze krant gebruik, de lange intro. Want kanjers zoals ik die nu ga omschrijven verdienen een intro en de lezers verdienen het om te weten wat ze allemaal gedaan hebben voor hun 15-minutes of fame!

De middag begon met een opening van Prins Bies en een aankondiging met een bijzonder filmpje! De kletsertjes hadden samen met Bies een parodie op het mega bekende STUK.tv gemaakt, namelijk KAPOT.tv (Hoe komen ze er op!) En in deze filmpjes moest het 5 tal in één rechte lijn van A naar B en dat betekend dat er niet van de lijn afgeweken mag worden. Ook niet als er een sloot, huis of struik in de weg zit. Door middel van deel 1 van dit filmpje is dan eindelijk de  eerste kanjer opgeroepen, Nyne Weterings. Dit was haar eerste jaar maar gelijk eentje om moeilijk te evenaren! Als serveerster bij Kapadokya maakte ze de gekste dingen mee! Met een prachtig tenue zat ze helemaal in haar rol en natuurlijk kom je op met deze act onder het Pizzalied van André van Duin! De gekste verhalen kwamen boven en op het einde werd ze zelfs overvallen! Maar Nyne kent geen angst of schrik, ze wist er zelfs nog voor te zorgen dat deze knappe overvaller (Misschien een beetje bevooroordeeld) haar betaalde voor de meegenomen pizza’s! Wat een talent stond daar, en dat voor je eerste keer!

De tweede kletser had al iets meer ervaring maar leerde het vak vorig jaar pas kennen! Sam de Jonge heeft vorig jaar de eerste stappen richting het podiumleven gezet als bioloog maar keerde dit jaar na het grote succes terug als postbode! Met een prachtige PostNL pak en een flinke tas met post kwam ze vol vertrouwen de zaal binnengestapt alsof het haar vaste ronde was van de krantenwijk! Waar ze als bioloog altijd al veel meemaakte was dit na haar carrière switch zeker niet minder geworden! Nu is dat ook wel logisch als je naast postbezorger ook nog de taak van HelloFresh bezorger erbij hebt gekregen! Na deze tweede held was het pauze. De hoempapa’s vlogen je om de oren, net als de lotjes van de raad van 11 die nu ook met zijn 11e konden verkopen! Ook de prijzen waren van jewelste en het team van het ongetwijfeld nu al razend populaire KAPOT.tv had nog een daverend optreden paraat!

Na de pauze was het tijd voor nog een ervaren prater. En dan heb ik het over zowel binnen als buiten de ton! Floor Weterings was net als Sam vorig jaar voor het eerst begonnen. Terwijl ze toen nog als zwerfhondje over straat moest, stapte ze nu echt als diva door het publiek! Wat een contract bij Piet Bal allemaal wel niet kan doen! Want dat is haar dagelijkse bezigheid tegenwoordig, verkoopster bij Ballegooyen Modes! Uiteraard komt heel Dussen daar zijn of haar kleding halen dus dan is het niet heel gek dat Floor van alles meemaakt ondertussen! Het grootste voordeel was misschien wel dat ze nu regelmatig op een dag haar kleding ververste. Alleen een baby deed dat nog vaker maar daar trok Floor zich niets van aan want een baby mag nog niet in deze mooie ton!

Na deze mooie klets was het ook meteen klaar met de vrouwelijke invasie. Tijd voor het mannelijke tegenwicht en dat kan er maar eentje zijn, Jelte van de Ven! Jelte kan wanneer hij op stoom is net zoveel uit zijn mouw schudden als de 3 mondige dames voor hem. Ook al liet hij het praten vandaag achterwegen en verving hij het voor prachtig plat Dussens gezang. Want dit jaar kwam deze oud burgemeester, schooldirecteur en Joost mag weten wat hij allemaal nog meer is geweest, op als kanariepiet! Vliegend door de straten zag hij alles vanuit prachtig perspectief en kon hij de mooitste verhalen aan ons door vertellen. Tot hij weer gevangen werd door zijn baasje natuurlijk. Wil je nu de echte verhalen en grappen weten? Volgend jaar ben je weer van harte welkom om te kijken naar onze sterren in de dit jaar vernieuwde ton! Tot zover de jeugdklets, ik zie jullie volgend jaar! Houdoe! Yari Boogaarts